GRADSKO VIJEĆE / Datum tiskanog izdanja: Utorak, 1. listopada 2024.

Godina XI – broj 13.



Na temelju članka 13. stavka 4. Zakona o zaštiti od požara („Narodne novine“ broj 92/10 i 114/22), Godišnjeg provedbenog plana unapređenja zaštite od požara za područje Primorsko-goranske županije („Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 14/2024) i članka 46. Statuta Grada Rijeke („Službene novine Primorsko-goranske županije″ broj 24/09, 11/10 i 5/13 i „Službene novine Grada Rijeke″ broj 7/14, 12/17, 9/18 i 11/18-pročišćeni tekst, 2/20 i 3/21), Gradsko vijeće Grada Rijeke, na sjednici 26. rujna 2024. godine, donijelo je

 

GODIŠNJI PROVEDBENI PLAN UNAPREĐENJA

ZAŠTITE OD POŽARA ZA PODRUČJE

GRADA RIJEKE U 2024. GODINI

 

I.

 

U cilju unapređenja i postizanja učinkovitije i efikasnije zaštite od požara donosi se Godišnji provedbeni plan unapređenja zaštite od požara za područje grada Rijeke u 2024. godini (dalje u tekstu: Plan).

 

II.

 

Za unapređenje zaštite od požara na području grada Rijeke potrebno je provesti sljedeće mjere:

1. Na temelju Procjene ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija za područje grada Rijeke i Plana zaštite od požara Grada Rijeke kontinuirano održavati intervencijsku sposobnost kroz osiguranje potrebne tehničke opremljenosti, potrebnog broja operativnih vatrogasaca, organiziranost i usklađeno djelovanje vatrogasnih postrojbi, sukladno važećim propisima i planovima iz područja zaštite od požara.

Izvršitelji: Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke, Dobrovoljno vatrogasno društvo Drenova, Dobrovoljno vatrogasno Društvo Sušak – Rijeka.

Sudionici: Grad Rijeka (Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života i Upravni odjel za financije).

2. Na temelju Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2024. godini izraditi planske dokumente te provesti potrebne aktivnosti na pripremi ljetne požarne sezone u 2024. godini.

Izvršitelji: Grad Rijeka (Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života i Upravni odjel za komunalni sustav i promet).

Sudionici: Gradska vatrogasna zajednica Rijeka, Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke, Dobrovoljno vatrogasno društvo Drenova, Dobrovoljno vatrogasno Društvo Sušak – Rijeka.

3. Vlasnici, korisnici, posjednici šuma, poljoprivrednih površina, okućnica, građevinskih zemljišta, upravitelji cestovnih i željezničkih prometnica, su u cilju zaštite od požara šuma, šumskih površina i objekata, dužni osigurati te provoditi red na površinama koja su u vlasništvu, korištenju, posjedu ili na upravljanju, a kako bi se izbjegla mogućnost nastanka i širenja požara.

Izvršitelji: Hrvatske šume d.o.o. i drugi šumoposjednici, komunalna društva, vlasnici, korisnici, posjednici zemljišta, upravitelji cestovnim i željezničkim prometnicama.

Sudionici: Grad Rijeka (Upravni odjel za komunalni sustav i promet).

4. Nastaviti s ulaganjima u vatrogasne postrojbe, službe zaštite od požara, posebno za nabavu i održavanje vozila, tehnike i vatrogasnih domova, a sve u cilju unapređenja i izgradnje potrebnih kapaciteta za zaštitu od požara.

Izvršitelji: Vatrogasne postrojbe, pravne osobe razvrstane u I. i II. kategoriju ugroženosti od požara.

Sudionici: Grad Rijeka, vlasnici-osnivači vatrogasnih postrojbi, službe zaštite od požara.

5. U stambenim objektima, u kojima su postavljeni hidrantski vodovi vršiti kontrolu ispravnosti, poduzeti mjere na otklanjanju nedostataka i stavljanje istih u ispravno stanje kako bi se mogli koristiti u slučaju požara. Obzirom da hidrantski vodovi pripadaju u zajedničke dijelove zgrada potrebno je pojačati aktivnosti na informiranju vlasnika odnosno suvlasnika i upravitelja zgrada o požarnim opasnostima i nužnosti redovitih pregleda i otklanjanja nedostataka na suhim hidrantskim vodovima.

Izvršitelji: Vlasnici/suvlasnici, upravitelji stambenih zgrada.

Sudionici: Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke, Grad Rijeka (Upravni odjel za gradsku imovinu).

6. Pristup objektima potrebno je rješavati sukladno Pravilniku o uvjetima za vatrogasne pristupe tako da se osiguraju stalno prohodni pristupni putovi i operativne površine za interventna vozila. Pristup požarom ugroženim objektima mora se osigurati na način da se onemogući parkiranje većeg broja vozila od broja uređenih parkirnih mjesta. Prepreke u pješačkim zonama moraju biti tako izvedene da se u slučaju potrebe tijekom intervencije mogu brzo ukloniti automatskim podizanjem ili spuštanjem.

Izvršitelji: Vlasnici/suvlasnici, upravitelji stambenih zgrada, Grad Rijeka (Upravni odjel za komunalni sustav i promet), Rijeka plus d.o.o.

Sudionici: Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke.

7. Distributeri energenata i vodnih usluga na području grada Rijeke dužni su redovito ažurirati podatke o javnoj mreži, te omogućiti korištenje vatrogasnim postrojbama.

Izvršitelji: Komunalna društva, javne tvrtke.

Sudionici: Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke.

8. Putem Područnog ureda civilne zaštite Rijeka, Službe inspekcijskih poslova, kao nadzornog tijela po pitanju mjera za zaštitu od požara i tehnoloških eksplozija provesti kategorizaciju nekategoriziranih objekata, te propisati mjere kako bi subjekti kategorizirani u I. i II. kategoriju ugroženosti od požara, njihove postrojbe i službe zaštite od požara kadrovski ekipirale i tehnički opremile.

Izvršitelji: MUP, Područni ured civilne zaštite Rijeka.

Sudionici: Pravne osobe, tvrtke, vlasnici-osnivači vatrogasnih postrojbi, službe zaštite od požara.

9. Obzirom da učinkovitost vatrogasne intervencije izravno ovisi o vremenu dojave požara, dolasku na mjesto intervencije i početku gašenja požara i spašavanja, a pojedini objekti zahtijevaju da se temeljem njihove procjene ugroženosti sustav automatske vatrodojave neposredno povezuje na vatrodojavni sustav Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, (objekti u kojima boravi veći broj osoba, objekti u kojima borave slabo pokretne ili nemoćne osobe i djeca; svi ostali objekti kojima je temeljem njihove procjene ugroženosti neophodna direktna vatrodojava u cilju zaštite imovine i ljudi kao što su banke, muzeji, skladišta, poslovni objekti i dr.), nužno je nastaviti s povezivanjem vatrodojavnih centrala objekata na vatrodojavni sustav Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke.

Izvršitelji: Pravne osobe, ustanove, tvrtke.

Sudionici: Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke.

 

III.

 

Ovaj Plan dostaviti će se svim izvršiteljima i sudionicima.

 

IV.

 

Ovaj Plan stupa na snagu osmoga dana od dana objave u „Službenim novinama Grada Rijeke“.

 

KLASA: 024-01/24-01/94

URBROJ: 2170-1-01-00-24-2

Rijeka, 26. rujna 2024.

GRADSKO VIJEĆE GRADA RIJEKE

Predsjednica

Gradskog vijeća

Ana Trošelj, v. r.